Előfizetői tartalom

Zavargások, választások, bizalmi szavazás - hogyan reagált minderre a piac?

Portfolio
Két és fél hete egy hangfelvétel kiszivárogtatásával robbant ki a rendszerváltás óta eltelt időszak legsúlyosabb belpolitikai válsága, mely kezdetben erőszakos, majd békés tüntetésekhez, illetve az ország politikai megosztottságának fokozódásához vezetett. Közben túl vagyunk az önkormányzati választásokon és most pénteken - szintén az elmúlt 16 évben példátlan módon - bizalmi szavazásra kerül sor a kormánnyal, illetve annak programjával kapcsolatban. A piac aggódva figyelte az eseményeket: a forint több hullámban gyengült, illetve fokozottabb kilengéseket mutatott, az állampapírpiaci hozamok, illetve a magyar kockázati felár érdemben emelkedett. Szeptember közepén a külföldiek néhány nap alatt mintegy 130 milliárd forintért adtak el magyar eszközöket, majd a hónap végéhez közeledve mintegy 70 milliárddal ismét növelték magyar kitettségüket. Fontos kiemelni, hogy három havi masszív tőkekiáramlás után szeptemberben az említett események ellenére is összesen mintegy 100 milliárdos tőkebeáramlás volt tapasztalható a magyar piacra. Ha jobban szemügyre vesszük a piaci változásokat, akkor azt látjuk, hogy mindent nem lehet a megnövekedett politikai kockázat számlájára írni.

Lássuk a főbb piaci fejleményeket!. Az alábbi ábrán az elmúlt két és fél hét főbb mozgatórugóit igyekeztünk feltüntetni, melyek gyakran jól látható forintkilengéseket okoztak. A második ábra régiós kitekintésben vizsgálja a magyar fizetőeszköz relatív teljesítményét az euróval szemben. Azt láthatjuk, hogy bár nagyobb ingadozásokat mutatott a forint, mint a többi...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés