Előfizetői tartalom

Ami már biztos: legalább 16 milliárdot fizetnünk kell a reptérsztori miatt

Portfolio
Fizetésre kötelezte a magyar államot a washingtoni választott bíróság a Ferihegyi repülőtér kvázi visszaállamosítása miatt indított kártérítési perben. Furcsának találjuk, hogy ugyanarról a perről más-más megítélt összeget ír a Magyar Nemzet és a Magyar Hírlap, valamint a Népszabadság. Előbbiek úgy tudják, hogy a mintegy 3 éve folyó perben a bíróság a korábban 90 millió dollárban megfogalmazott kártérítési igényt 86 millió dollár értékben (jelenlegi árfolyamon mintegy 18.5 milliárd forintban) tartotta jogosnak, utóbbi 74 millió dollárt (kb. 16 milliárd forintot) ír. Az azonban bizonyos, hogy a kártérítési összeget az államnak kell megfizetnie a Ferihegyi Utasterminál Fejlesztő Kft. (FUF) kanadai részvénytulajdonosa, az ADC társaság részére.

A történet szálai még az előző évtized elejéig nyúlnak vissza. 1994 nyarán a Ferihegy 2B terminál építésére külső finanszírozót vont be az állam, melyért cserébe 2010 végéig üzemeltetési jogokat ígért a kanadaiak által kisebbségi részesedést birtokló FUF Kft-nek. 2002-től azonban a Légiforgalmi és Repülőtéri Igazgatóság megszüntetésével és a Budapest Airport...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés