Előfizetői tartalom

Történelmi csúcson a lakosság devizabetét-elhelyezése - mit számít a forintgyengülés?

Portfolio
Történelmi csúcsra ugrott a háztartások új devizabetét-elhelyezése (48.7 milliárd forint) Magyarországon az idei második negyedévben és megközelítette a forintban képzett új betétállomány 68.6 milliárdos mértékét - derül ki a Magyar Nemzeti Bank által hétfőn kiadott pénzügyi számlák részletes adatsorából. A forintgyengülésnek "köszönhetően" (átértékelődési hatás) további 34.6 milliárd forinttal nőtt a háztartások nettó pénzügyi vagyona. Gyorsan hozzá kell tenni, hogy önmagában a gyengébb forint miatt mintegy 173 milliárd forinttal emelkedtek a háztartások devizahitel-terhei. A magyar fizetőeszköz leértékelődése összességében tehát mintegy 138 milliárdos forintos nettó pénzügyi vagyoncsökkenést jelentett a háztartások számára április-június között.

Az utóbbi negyedévekben a devizabetétek állománya csak mérsékelt növekedést mutatott, illetve többször is enyhe állománycsökkenés következett be. Idén január és április között a forintbetétek állománya még közel ötször nagyobb mértékben nőtt (121 mrd Ft-tal), mint a devizabetéteké. A második negyedévben azonban ez igencsak megváltozott. A betétek mellett a lakosság...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés