Előfizetői tartalom

Elvesztett bizalom Csehországban - bukás után hogyan tovább?

Portfolio
A várakozásoknak megfelelően elvesztette a bizalmi szavazást Mirek Topolanek kormánya tegnap Csehországban (99:96 arányban, 5 képviselő nem volt jelen a szavazáson), ami automatikusan a cseh kormány bukását jelenti. A politikai patthelyzet a júniusi választások óta tart, amikor a 200 képviselői hely felét a kormányzati (jobbközép), felét az ellenzéki (baloldali) erők szerezték meg. A piac érdemben nem is reagált a tegnap esti fejleményre, a befektetők inkább az erős cseh gazdasági teljesítményt értékelik, a korona euróval szembeni árfolyama 28.25 körül maradt.

A kormány bukása újabb lépés az előrehozott választások felé. A kormány kötelező lemondásának benyújtása jövő héten várható. Vacláv Klaus államfő jelzése szerint újabb kormányfőjelöltet nem nevez meg az október 20-26 között tartandó helyhatósági választások előtt. Az alkotmány alapján még kétszer lehet megpróbálni a kormányalakítást, csak ezután kerülhet...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés