Előfizetői tartalom

Politikai forgatókönyvek és piaci következmények - hogy látják a hazai szakértők?

Portfolio
A portfolio.hu által megkérdezett két elemző és egy alapkezelő a lehetséges politikai forgatókönyvek közül azt tartja legvalószínűbbnek, hogy pénteken egyértelmű támogatást kap Gyurcsány Ferenc és kormánya a parlamenti bizalmi szavazáson. Ez a forintra és az állampapírpiaci hozamokra nehezedő nyomást enyhítheti rövid távon. Több olyan belső, illetve külső gazdasági tényező is van azonban, melyek fokozott kockázatot hordoznak magukban a magyar eszközökre. Két szakember jelzése szerint benne van a "pakliban", hogy a parlamenti ciklus közepe környékén miniszterelnök-csere következik be. A választ adók szerint a csütörtökre várható újabb európai központi banki kamatemelés egyrészt amiatt, hogy már beárazottnak tekinthető, másrészt amiatt, hogy már egyébként is magas a magyar kamatfelár, nem befolyásolja érdemben a hazai kamatemeléseket. Utóbbiak nyomán az év végére 8.25-8.50%-ig emelkedhet a jelenlegi 7.75%-os irányadó magyar ráta.

Németh Dávid, az ING Bank elemzője szerint Gyurcsány Ferenc maradásának legfőbb oka egyrészt az, hogy a jelenlegi koalíciónak egyáltalán nem érdeke az előrehozott választásokig sodródás, másrészt egyelőre nincs személyi (és programbeli) alternatívája Gyurcsánynak, harmadrészt egzisztenciális okok miatt is a kormány és a kormányfő támogatása mellett dönthetnek egyes...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés