Előfizetői tartalom

Lengyel kormányválság és ami mögötte van - szakadt a koalíció

Portfolio
Éles feszültségek mutatkoznak a lengyel kormánykoalícióban. A választásokon győztes Jog és Igazság Párt (PiS) egyre kevésbé tudja tolerálni a szélsőséges Önvédelem igényeit illetve ígéreteit. A konfliktusok elsősorban a 2007-es költségvetés összeállítása során éleződtek ki, ugyanis az Önvédelem a szociális transzferek jelentős növelését szeretné elérni. A Jog és Igazság pártjának vezetője azt nyilatkozta, hogy ha a költségvetés elfogadásában nem sikerül megállapodni a napokban (nem lesz meg a többség), akkor a párt új választások kiírását kezdeményezi. A kormányfő már javasolta a miniszterelnök helyettes Andrzej Lepper (Önvédelem) menesztését. Erre ma reggel sor is került, ezzel a négy hónapos koalíciós kormányzás végső válságba jutott.

A Jog és Igazság pártjának önmagában nincs elegendő szavazata ahhoz, hogy a parlamentben elfogadtassa a 2007-es költségvetést. A vezető kormánypárt elnöke az Önvédelmet nem tekintik megbízható koalíciós partnernek, ezért új szövetségest keres, illetve az Önvédelemből próbál képviselőket átcsábítani. A PiS ezzel párhuzamosan a lengyel parasztpárttal (PSL) is igyekszik...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés