Előfizetői tartalom

Hogyan hat az árakra a spekulációs tevékenység?

Portfolio
Jelentősen növekedett a befektetők érdeklődése az árutőzsde iránt az elmúlt 10 évben. Többek között az olajpiacon négyszer akkora az aktivitás jelenleg, mint 1995-ben. Hasonló trendeket lehet felfedezni a többi nyersanyag piacán is. Ebből több elemző is arra a következtetésre jutott, hogy az elmúlt időszakban tapasztalt áremelkedés mögött a geopolitikai faktorokon túl elsősorban a spekulációs tőke "rásegítése" áll. Ennek kapcsán végeztek kutatást az IMF elemzői és olyan eredményre jutottak, amelyek ezt a feltételezést nem igazán támasztják alá.

Az olaj ára egy hónapja rekord magasságokba emelkedett, amivel szemben a nemzetközi tartalékok szintje is historikusan legnagyobb értékét vette fel. Az olaj és más nyersanyagpiacok mozgását vizsgálva több elemző is olyan következtetésre jutott, hogy a piacokon az elmúlt években megnőtt spekulációs tevékenység jellemzően megnöveli az árak volatilitását. A bizonyítékok...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés