Előfizetői tartalom

G7: kedvező világgazdasági kilátások, rugalmasabb jüan, megreformált IMF

Portfolio
A világ vezető gazdasági hatalmai tanácskoztak a hétvégén Szingapúrban. A G7-ként (illetve G8-ként) emlegetett országok pénzügyminiszterei és jegybankárai a világgazdaság növekedésének kilátásait kedvezőnek tartják, de komoly kockázatokat is látnak. Az amerikai gazdaság egyensúlyi problémái komoly veszélyt jelenthetnek, az ingatlanpiaci árak hirtelen korrekciója a növekedést érdemben vetheti vissza. A vezető pénzügyi hatalmak többsége szerint az inflációs nyomás erősödik a világgazdaságban. A vezetők ezen felül vitatkoztak az IMF reformjáról, és a világkereskedelmi tárgyalások felélesztését sürgették. Az amerikai pénzügyminiszter több utalást is tett, amivel az ázsiai gazdaságok árfolyamrendszerének rugalmasabbá tételét (elsősorban a kínait) igyekezett ösztökélni.

A hetek szerint annak ellenére kedvezőek a világgazdaság kilátásai, hogy az amerikai gazdaság lassulása, a fogyasztásban tapasztalt lendületvesztés, és az ingatlan piaci buborék kipukkadása komoly aggodalmakat kelthet. Pozitív fejleményként értékelték, hogy az euró-övezet, Nagy-Britannia és Kanada gazdaságának gyorsulva nő, és hogy Japán túl van a defláció, illetve stagnálás...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés