Előfizetői tartalom

Lassuló infláció ellenére újabb határozott kamatemelés Izlandon

Portfolio
A piaci várakozásoknak megfelelően 50 bp-tal 14%-ra emelte ma az irányadó kamatot az izlandi jegybank az infláció elleni küzdelem és a gazdasági növekedés lassítása jegyében. A héten megjelent adat szerint a szeptemberi infláció éves szinten 7.6%-ot tett ki az augusztusi 8.6% után. Ennek ellenére számítani lehetett, hogy további monetáris szigorítást hajt végre a jegybank. Egyes elemzők szerint azonban a 2 év alatti 17 kamatemelésből álló sorozat a végéhez közeledik.

Az izlandi korona a döntés bejelentése nyomán 0.5%-kal egy hetes csúcsára erősödött a dollárral, illetve az euróval szemben. A következő kamatdöntés november 2-án lesz, ekkor teszi közzé a jegybank a friss monetáris politikai jelentését is. Az előző jelentésben a jegybanki szakértők előrejelzése szerint év végén 11% körülre, a 2.5%-os inflációs cél többszörösére...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés