Előfizetői tartalom

Kiknél vannak a nagy vagyonok hazánkban? - Volt, aki utánanézett...

Portfolio
A hazai értékpapírpiacon továbbra is az állampapírok (10013.0 milliárd Ft), a tőzsdei részvények (5419.5 milliárd Ft), illetve a befektetési jegyek (2098.9 milliárd Ft) számítanak a legjelentősebb, legnagyobb forgalmú instrumentumnak. 2006. II. negyedéve végén a részvények 77.9%-a a külföldiek, a befektetési jegyek 71.2%-a a háztartások tulajdonában volt. A nyilvános kibocsátású állampapírok (melyek a teljes állampapír-állomány 93.7%-át tették ki) tulajdonosi megoszlása jóval kiegyensúlyozottabb volt: 28.8%-ot a külföldiek, 28.1%-ot a hazai biztosítók és nyugdíjpénztárak, míg 20.5%-ot az egyéb monetáris intézmények mondhattak magukénak - derül ki a Magyar Nemzeti Bank által a napokban közzétett, félévente megjelenő a "Tulajdonosi szektorok értékpapír-befektetéseinek alakulása" címet viselő statisztikából. Az összegyűjtött adatok arra mutatnak rá, hogy az utóbbi években emelkedett a jelzáloglevelek (1319.3 milliárd Ft), és a nem államtól származó kötvények kibocsátása is (308.4 milliárd Ft), ezen értékpapírok forgalomban lévő állománya azonban a fenti három instrumentumhoz képest nem tekinthető számottevőnek. A 2006. június végi adatok szerint tíz intézmény letétkezelésében volt a legjelentősebb instrumentumok piaci értéken mért állományának 78%-nyi része. Alábbi cikkünkben a fontosabb instrumentumok tulajdonosi megoszlását mutatjuk be szemléletes ábrák segítségével.

620 mrd Ft-nyi részvény tűnt el! - Kik kezében vannak a blue-chipek?. Az idei második féléves részvénypiaci korrekció nyomán (az első és a második negyedév végi kapitalizáció alapján) mintegy 620 milliárd forintnyi részvényesi vagyon "tűnt el", melynek nyomán a külföldiek részaránya kissé csökkent, míg a magyar nem pénzügyi vállalatok duplázták arányukat a teljes...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés