Előfizetői tartalom

Követőkre találtunk a régióban? - Nem csak mi vagyunk jók a hiánycélok elvétésében

Portfolio
A választásokat megelőzően kidolgozott 2007-es cseh költségvetés a tervezett 88 milliárd koronánál jóval nagyobb, 101-127.6 milliárd korona lehet - ismerte el tegnap a cseh pénzügyminiszter. Hozzátette, hogy ennek nyomán Csehország nem fog 2007-ben belépni az euró előszobáját jelentő ERM-II árfolyam-mechanizmusba és így lényegében az előző kabinet által kitűzött 2010-es euró-bevezetési céldátum sem reális. Lengyelországból és Szlovákiából folyamatosan arról érkeznek hírek, hogy a kormánykoalíciók összetétele miatt igen nehéz lesz ellenállni a kiadásfokozással kapcsolatos követeléseknek, a piac szintén a tervezett hiánycélok elvétésétől tart.

A 2007-es cseh államháztartási hiány a fent jelzett nominális számok alapján a GDP mintegy 4.6%-át teheti ki a pénzügyminiszter közlése szerint. Ez lényegesen magasabb, mint a Brüsszelnek benyújtott konvergencia-programban szereplő 3.3%. A tervezettnél lényegesen magasabb deficit egyrészt a megugró szociális kiadásokkal (az ilyen jellegű kiadások a vállalások alapján mintegy...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés