Előfizetői tartalom

Vártnak megfelelő inflációgyorsulás augusztusban - fontos érv a kamatemelés mellett

Portfolio
A várt 3.5%-nak (Reuters-konszenzus) megfelelő lett az augusztusi infláció. Júliusban 3.0%-ot tett ki az éves alapú fogyasztói árdrágulás üteme. Augusztusban a fogyasztói árak az előző hónaphoz viszonyítva összességükben nem változtak. Idén, az első nyolc hónapban, átlagosan 2.7%-kal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a volatilis élelmiszer- és energiaárak nélküli maginfláció éves szinten 2.4%-ot tett ki augusztusban a júliusi 1.9% után. Ez jelentős drágulást jelent a monetáris politika által befolyásolható termék- és szolgáltatáskörben, és további fontos érv lehet az év hátralévő részére várható kamatemelések mellett.

1 hónap alatt - 2006. júliushoz viszonyítva - az élelmiszerek árai 0.6%-kal mérséklődtek, az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 13.2%-os árcsökkenése és a többi élelmiszer átlagosan 1.4%-os árnövekedése következtében. Növekedett a cukor (6.1%), a sertéshús (5.6%), a péksütemények (4.9%), a kenyér (3.2%), a liszt (3.0%) és a tej (1.4%) ára....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés