Előfizetői tartalom

Tartósan és jelentősen a cél fölött lesz az infláció - amiket az MT mérlegre tett

Portfolio
A Monetáris Tanács augusztus 28-i kamatmeghatározó ülésén részt vevő mind a 12 tag az irányadó ráta 50 bp-tal 7.25%-ra történő emelése mellett volt. Indoklásként azt fogalmazták meg a testület tagjai, hogy az friss előrejelzés szerint a fogyasztóiár-növekedés éves üteme tartósan és jelentős mértékben a cél fölött lesz, így indokolt egy határozott lépéssel jelezni a Monetáris Tanács elkötelezettségét az árstabilitás mellett - derül ki a most megjelent rövidített jegyzőkönyvből. Kizárólag az alapkamat 50 bázispontos emelésére hangzott el javaslat. A közelmúltban megfigyelt trendinflációs folyamatok, melyek az inflációs várakozások emelkedését is tükrözhetik, egyes tanácstagok szerint már önmagukban is megalapozhatnak egy kamatemelést.

Kapcsolódó cikkünk2006.08.28 15:00Járai: egyhangú szavazás az 50 bp-os kamatemelés mellett, egy kritikus mondat...A dokumentum szerint "a Tanács átmenetinek tekinti a kormányzati ár- és adóemelési intézkedések inflációt növelő hatásait, ugyanakkor törekszik a másodlagos inflációs hatások megfékezésére. Volt olyan vélemény, miszerint jelentős kockázatok övezik az előrejelzést....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés