Előfizetői tartalom

Előzetesnél gyorsabb magyar GDP-növekedés - húz a feldolgozóipar és az export

Portfolio
Az előzetes adatként jelzett 3.6%-kal szemben a felülvizsgált adatok szerint 3.8%-kal nőtt Magyarország bruttó hazai terméke 2006 II. negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva (kiigazítatlan adat) - tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal. A bázisidőszakhoz képest idén április-június között 2 munkanappal kevesebb volt, a naptári hatás kiszűrésével a növekedési ütem az előzetes adat szerint 3.9%, míg most a felülvizsgált adatok szrint 4.1% volt. Elemzők a második negyedéves, meglepően alacsony előzetes GDP-növeekdési adat után felfelé módosítást valószínűsítettek. Az előző negyedévhez képest a gazdasági növekedés a második negyedévben 1.0% volt a szezonálisan kiigazított adatok szerint. Az idei első negyedévben 4.6%-kal nőtt a nyers, és 4.4%-kal a kiigazított adatok szerint a magyar gadzaság. Mind a nyers, mind a kiigazított adatok szerint az első félévben 4.2%-os volt a magyar gazdaság bővülési üteme.

A KSH összefoglalója szerint a gazdasági növekedést termelési oldalról elsősorban a feldolgozóipar és a pénzügyi tevékenység teljesítménynövekedése húzta. A GDP felhasználási oldalán legdinamikusabban a termékek és szolgáltatások kivitele nőtt. A háztartások fogyasztásának növekedése alatta maradt a GDP növekedési ütemének.Kapcsolódó cikkünk2006.08.15 18:35 Fékre...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés