Előfizetői tartalom

Vártnál jóval nagyobb bérinflációs nyomás az USA-ban

Portfolio
A várakozásoknak megfelelően 1.1%-ról 1.6%-ra módosította felfelé a második negyedéves termelékenység-növekedési adatot az Egyesült Államok Munkaügyi Minisztériuma (negyedév/negyedév évesítve). A rossz hír, hogy a termelékenység javulásánál a bérek sokkal jobban nőttek (a termelés munka oldalról drágult), amit az egységbérköltség (ULC) növekedésének 4.9%-ra ugrása jelzett (előzetes adat: 4.2%). Az ULC-növekedés első negyedéves 2.5%-os mértékét 9.0%-ra (!) változtatta a mai adatközlésben a tárca.

Az órabérek növekedési üteme az első negyedévben a korábban jelzett 6.9%-ról 13.7%-ra (!) változott, míg a második negyedévben továbbra is dinamikusan, átlagosan 6.6%-kal emelkedett (első becslés: 5.4%). Mind 2004-ben, mind 2005-ben igen visszafogott volt a bérek növekedése a termelékenység jelentős javulása mellett. Az egységbérköltség 2004-ben mindössze 0.7%-kal, 2005-ben...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés