Előfizetői tartalom

Ez már rég nem nyugdíjbiztosítás

Portfolio
2012-től a nemzeti össztermék 5%-át elérő hiányt is generálhat a nyugdíjrendszer, ha nem történik változás a jelenlegi struktúrához képest - mondta Hamecz István, az MNB ügyvezető igazgatója tegnap az Estében. Holtzer Péter, az OTP Alapkezelő igazgatóságának elnöke - aki szintén a műsor vendége volt - a probléma gyökerét nem annyira a demográfiai helyzetben, mint a foglalkoztatottak illetve járulékot fizetők alacsony számában látja. Becslések szerint kb. egy millió olyan munkavállaló van, aki nem fizet járulékot, de ez indokolt lenne. A megoldást több fronton kell keresni. Egyrész ösztönözni kellene a minél későbbi nyugdíjbavonulást, emelni kellene a nyugdíjkorhatárt, de emellett más eszközökkel is növelni kellene az aktivitási rátát, a járulékfizetési hajlandóságot, a rokkantsági feltételeket pedig szigorítani kellene.

3 millió nyugdíjas csak tavaly több mint 2000 milliárd Ft-nyi nyugdíjat kapott. A rendszer bevételei a kiadásokat nem fedezték, a hazai össztermék 2 %-ának megfelelő összeg, azaz jó 400 milliárd Ft hiányzott a nyugdíjkasszából. Hamecz István szerint ha nem lesz változás, 2012 után a nyugdíjrendszerből 5 %-nyi ilyen hiány termelődne. A legutóbb bejelentett intézkedések...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés