Előfizetői tartalom

Hogyan tovább az MNB-kamattal? - jegybankárok nyilatkoztak

Portfolio
Jelenleg úgy néz ki, hogy nem sikerül tartani a 2008-as 3%-os inflációs célkitűzésünket, de nem önmagában emiatt van szükség a jegybanki kamat további emelésére - nyilatkozta a nyíregyházi közgazdász vándorgyűlés alkalmával a Reuters-nek Szapáry György, a kamatmeghatározó Monetáris Tanács tagja. A jegybankár szerint azt kell megakadályozni, hogy az infláció következő hónapokbeli jelentős emelkedése megemelje az eddig visszafogott inflációs várakozásokat is (azaz ne gyűrűzzön át azokba).

Az MNB nehéz feladata tehát abban áll, hogy a gazdaságpolitikai sokk (Gyurcsány-csomag) nyomán átmenetileg megugró infláción úgy kell “átnéznie" (azaz ne szigorítsa túl a monetáris kondíciókat), hogy közben a hosszabb távú inflációs folyamatokat, illetve várakozásokat kordában tudja tartani. Szapáry megjegyezte, hogy a piac az idei év végére, illetve a jövő év elejére...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés