Előfizetői tartalom

Fitch: "hiába" erőlködünk, 2014 lehet belőle

Portfolio
A 10 új EU-tagország euró-bevezetési esélyeivel foglalkozó jelentést tett közzé ma a Fitch Ratings. Az elemzés borúlátóan mutatja be az országoknak az euró-bevezetéshez való "közeledését" az elmúlt egy év alapján. Ennek oka egyrészt a maastrichti kritériumok közül elsősorban az inflációs és az államháztartási hiányra vonatkozó feltételek láthatóan nehéz teljesítése, de az is szerepet játszik benne, hogy az unió példát statuált a szabályok szigorún vételével Litvánián (inflációs kritérium). Fontosak továbbá a politikai fejlemények is, a populista erők kormányba kerülése pl. Szlovákiában és Lengyelországban, amelyek érdemben hátráltathatják a konvergencia-folyamatot.

A Fitch elemzői az egy évvel ezelőtti előrejelzéseikhez képest hét ország esetében átlagosan 2 évvel (!) tolták későbbre az egyes országok pénzcseréjének várható időpontját. Magyarország esetében a nagy államháztartási kiigazítási igény miatt, az ambiciózusnak ítélt kormányzati csomag ellenére a már eddig is hangoztatott 2014-es év előtt nem tartják valószínűnek...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés