Előfizetői tartalom

Lenyelik-e a kereskedők az ÁFA-emelést?

Portfolio
Az ÁFA kulcs emelése minden bizonnyal érdemi inflációs hatásokkal jár a magyar gazdaságban. Míg korábban az ÁFA csökkentés közel fele a kereskedők nyereségét növelte, addig az ÁFA emelés továbbhárítása a fogyasztókra már sokkal \"szükségszerűbb\"-nek tűnik, az \"elnyelődés\" ebbe az irányba sokkal kisebb. Az MNB becslése szerint az átgyűrűzés a piaci árazódású termékeknál mintegy 60% lehet. Részletek a szakértői fórum ban.

2004-ben a kormány még az áfa középső kulcsát emelte (12-ről 15 százalékra), illetve egyes termékek esetében a kulcsok közötti átsorolásra került sor - fogalmaz Gyenes Zoltán, az MNB közgazdasági elemzője. Az akkor érintett termékek jellemzően megegyeznek a most érintett termékekkel. 2004-ben azon termékek esetében, amelyek árát a piac határozta meg, az átgyűrűződés...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés