Előfizetői tartalom

Járai: egyhangú szavazás az 50 bp-os kamatemelés mellett, egy kritikus mondat...

Portfolio
Monetáris szigorítás mellett döntött ma a Monetáris Tanács az árstabilitás elérésének célja miatt - mondta Járai Zsigmond jegybankelnök a mai kamatdöntésről. Az infláció a következő időszakban jelentősen emelkedik majd a kormányzati intézkedések illetve egyéb külső feltételek miatt, így a korábban kitűzött jegybanki célok középtávon feltehetően nem teljesíthetők. Járai elmondta, hogy a jegybanki célkitűzések az inflációs célok tekintetében a kormányzati intézkedések nélkül sem teljesülhetnének nagy valószínűséggel az olajár emelkedése, a forint gyengülés és emiatt az importált infláció növekedése miatt.

Járai elmondta, hogy a kormányzati intézkedések 2007-re 3%ponttal növelik a pénzromlás ütemét, 2008-ra kb. 1%ponttal. Amint fent említettük, a Monetáris Tanács és a jegybanki szakértők csapata is úgy vélte, hogy ezek nélkül is nagy valószínűséggel célt tévesztett volna az MNB az energiaárak emelkedése, a gyenge forint miatt. Ahhoz, hogy a hitelesség megmaradjon, illetve...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés