Előfizetői tartalom

Bodor András: időzített bomba ketyeg a magyar társadalomban

Portfolio
A magyar nyugdíjrendszer ma a demográfiai helyzet szempontjából még kedvező helyzetben van, de ez rövidesen jelentősen megváltozik, ugyanis 2012 után egy nagyobb társadalmi generáció nyugdíjba vonul - hívta fel a figyelmet a mai HBLF-ICEG EC konferencia nyugdíjrendszerrel kapcsolatos paneljában Bodor András, a Világbank tanácsadója. A nyugdíjszakértő - aki a portfolio.hu által október elején megrendezésre kerülő konferenciáján is előadó lesz - a magyar társadalom időzített bombájának nevezte az időskori szegénység potenciális kialakutását. Ennek oka, hogy mintegy fél millióra tehető azon kör száma, amely nem tanul, nem nyugdíjas, nem Gyes-en, Gyed-en van (azaz statisztikailag inaktív), így nem fizet járulékot és nyugdíjjellegű ellátásra sem számíthat.

Ez a jövő nagy problémája lehet, a jelenben is komoly problémák vannak azonban: mintegy 3.1 millió magánszférában dolgozó tartja el az ugyanilyen létszámúra tehető nyugdíjjellegű ellátásban részesülőket. Utóbbi kör azonban 2012 után jelentősen nőhet. A nemzetközi trendek alapján Bodor elmondta: a születéskor várható életkor 10 évente mintegy 2.5 évvel nő, így...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés