Előfizetői tartalom

Az infláció a gazdaság mérge - két dolog között kell most megtalálni az egyensúlyt

Portfolio
Az utóbbi hetekben felerősödtek azok a félelmek, amelyek szerint az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed túl szigorú monetáris politikát folytat. Elemzők sora gondolja úgy, hogy a kamatemelési sorozat véget ért, sőt egyesek szerint az év végére már meg is történhet az első kamatcsökkentő döntés, így 5 százalékos szintre eshet az amerikai irányadó ráta. Ugyanakkor a héten több közgazdász is úgy nyilatkozott, szerinte van még tere a további kamatemelésnek.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed hivatalos feladata szerint azt szeretné elérni, hogy az aktuálus kamatszint mellett a gazdaság egy olyan pályán halad, ahol a kamatok elegendőek ahhoz, hogy megfogják az infláció növekedését, ugyanakkor mégse okozzonak nagyobb visszaeséseket a bővülés ütemében (fenntartható pálya). "Nem szabad elfelejteni azonban, amit az 1970-es...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés