Előfizetői tartalom

2007-ben recesszióba süllyedhet az USA - egy professzori vélemény

Portfolio
Az utóbbi napokban igen kedvezőtlen ingatlanpiaci statisztikákat közöltek az USA-ban. Egyes ingatlanforgalmazók illetve ingatlanfejlesztéssel foglalkozó társaságok több évtizedes mélypontot emlegetnek, a lakásépítő cégek értéke jelentősen csökkent az utóbbi elmúlt egy évben a tőzsdén (közel 50%-kal). Nouriel Roubini, aki az IMF illetve a Fehér Ház gazdasági tanácsadója, és a Stern School of Business professzora az ingatlanpiac mélyrepülése miatt recesszióra számít már 2007-ben az amerikai gazdaságban. Megítélése szerint a visszaesés jelentősebb lehet, mint a 2000-es évek elején, amikor az IT lufi kidurrant.

Igen negatívan vélekednek az amerikai ingatlanpiacról a legnagyobb ingatlanfejlesztők és forgalmazók. Egyesek szerint 40, sőt 53 éve nem volt ilyen mértékű visszaesés. A profitok szűkülnek, a finanszírozás egyre drágább, egyre több az eladatlan lakás. Van aki már szabadesésről beszél. Nézzük az adatokat. Az ingatlanberuházások reálértéke a második negyedévben 6.4%-kal...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés