Előfizetői tartalom

Megugró esély az utolsó helyre - nézzünk körbe, ki hogy áll!

Portfolio
A konvergencia-program tegnap este kiszivárogtatott verziója alapján elmondható: megugrott Magyarország esélye, hogy valóban utolsóként vezeti be az eurót az unióhoz 2004-ben csatlakozott 10 ország közül. A piac eddig 2013 körülre várta ennek bekövetkeztét, azonban főként az államadósság alakulása még későbbre tolhatja ezt. Az alábbiakban röviden áttekintjük, hogy a régió többi országa hogyan halad (áll) ebben, az utóbbi időben láthatóan egyre rögösebbé váló folyamatban. Megjegyzendő, hogy Litvánia közelmúltbeli példája rávilágított: az Európai Bizottság, illetve az Európai Központi Bank valóban szigorúan veszi a maastrichti kritériumok teljesítését.

Amint a héten felhívtuk rá a figyelmet: a 2010-re tervezett cseh euró-bevezetés veszélyben van. Erről maga a pénzügyminiszter-helyettes beszélt, miután a tárca közzétette a következő évekre tervezett államháztartási hiányadatokat (2007-re 3.8% a GDP arányában, a maastrichti kritériumokban lefektetett 3.0% 2008-ban, 2.6% 2009-ben). Amennyiben a 2008-as deficitadat nem teljesíti...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés