Előfizetői tartalom

Rendkívüli ülésen újabb határozott kamatemelés Izlandon - áttörés

Portfolio
Az elemzők által várt 50-75 bp-os sáv alsó értékével emelte az irányadó kamatlábat mai, rendkívüli ülését követően az izlandi jegybank. A ráta így 13%-ról 13.50%-ra változott. Elemzők többsége azért számított 75 bp-os emelésre, mert az utóbbi három monetáris szigorítás is ekkora volt, és az infláció emelkedése elleni küzdelem az eddigiekhez hasonló monetáris politikai lépést indokolt volna.

A mérsékeltebb szigorítás mellett érvelők szerint a korábbi kamatemelések hatása már kezd megmutatkozni: a júliusi 8.4%-ról csupán 8.6%-ra emelkedett augusztusban az infláció éves szinten. A pénzromlási ütem emelkedése február óta a legkisebb (0.2%-pontos) volt. A határozott monetáris politikai lépés ugyanakkor azért indokolt, mivel az izlandi jegybank inflációs célja...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés