Előfizetői tartalom

Költekező állam, vették a részvényt a háztartások

Portfolio
Továbbra is a GDP 8%-a körül alakul az államháztartás nettó finanszírozási igénye (külső forrásbevonási kényszere) az MNB adatai szerint. A második negyedévben ezt a kormányzat elsősorban betétjeinek felhasználásával, részvények eladásával és hitelintézetektől felvett hitelekkel fedezte. A háztartások nettó finanszírozási képessége (egyszerűsítve megtakarítása) kismértékben csökkent, a GDP 2.9%-át tette ki. A háztartások pénzügyi eszközeik közül főként a készpénzt, a betéteket és a nyugdíjpénztári követeléseiket növelték, a tarozásaik közül továbbra is a devizahitelek növekedése jelentős.

Az államháztartás szezonálisan kiigazított nettó finanszírozási igénye (az államháztartási hiány) a pénzügyi számlák adatai szerint 2006 második negyedévében a GDP 8.2 százalékát érte el, és 2003 eleje óta kisebb ingadozásokkal a GDP 8 százaléka körül alakul - áll az MNB elemzésében. A kormányzat elsősorban betétjeinek felhasználásával, részvények eladásával...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés