Előfizetői tartalom

Százmilliárdos reptéri sztori - mennyi az annyi?

Portfolio
Több tízmilliárd forint értékben indítottak pereket a magyar állam illetve a Budapest Airport ellen különböző vállalkozások. Az egyes sajtótermékekben eddig megjelent információk szerint ezek összértéke elérheti a 100, sőt akár a 200 milliárd forintot is, ugyanakkor a portfolio.hu információi szerint ennél kisebb, összességében 70-75 mrd Ft-ot tehet ki a jogos követelés. Az alábbiakban a repülőtér, illetve az üzemeltető társaságok sorsát kívánjuk kissé bemutatni, illetve utalunk a jelenleg folyó perek jellegére, az ezekhez kapcsolódó követelésekre és a költségvetési hatásokra. Az ügyek bemutatása márcsak azért is érdemel teret, mivel a Pénzügyminisztérium egy 100 milliárd forintos keretet különített el a költségvetésben a reptérrel összefüggő perek kiadásainak fedezetére.

Mielőtt az események történetét ismertetnék, először a jelenlegi helyzetet vázoljuk röviden. Perek - sok dudás egy csárdában. A Magyar Állam ellen egyetlen egy per folyik Ferihegy ügyben , amelyet az ADC cégcsoport a washingtoni székhelyű ICSID választott bíróságnál indított el. A Budapest Airport ellen viszont öt per is folyik , melyeket a FUF Kft. indított. Ezek közül...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés