Előfizetői tartalom

Fékre lépő magyar gazdaság csúcsra járó euró-zóna mellett - egy kis háttér

Portfolio
Ma tette közzé a KSH az Ecostattal közösen készített első negyedéves GDP-növekedési gyorsbecslést. A 3.6%-os bővülési ütem lényegesen elmarad az elemzői konszenzus 4.2%-os, illetve az első negyedéves 4.6%-os ütemétől. Az elmaradásnak technikai oka is volt, a munkanapok száma kettővel kevesebb a bázisidőszaknál. Emellett is meglepő azonban a lassulás annak tükrében, hogy hazánk legfőbb külkereskedelmi térsége (euró-zóna) a vártnál gyorsabban, több éves csúcssebességgel növekedett ugyanebben az időszakban.

A KSH egyelőre csak gyorsbecslést adott, a részletes adatokra szeptember 8-ig várni kell. Addig is azonban igyekeztunk néhány mutatót megnézni, mely alapján a lassulás okai sejthetővé válhatnak. Az alábbi ábrák arra utalnak, hogy a második negyedéves növekedésben lefelé húzó tényező a kifulladó építőipari termelés (magas bázishatás, kifutó útépítési projektek)...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés