Előfizetői tartalom

Ismét egyszámjegyű emelkedés az agrártermékek termelőiár-szintjében

Portfolio
A májusi 11.6% után júniusban éves szinten 5.4%-kal emelkedett a mezőgazdasági termékek termelőiár-szintje - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Áprilisban 8.7%-kal, márciusban 6.5%-kal, februárban 4.2%-kal, januárban 3.6%-kal volt magasabb az agrártermékek termelőiár-szintje az előző év azonos hónapinál. A májusi kétszámjegyű növekedés után tehát ismét az átlagos körüli mértékben emelkedett az agrártermékek termelőiár-szintje. Mindezek alapján az idei év első hat hónapjában átlagosan 5.7%-os volt a növekedés, ezen belül a növényi termékek árszínvonala 10.3%-kal, az élő állatoké és állati termékeké 1%-kal emelkedett. A mezőgazdasági termelés ráfordításainak árszintje 4.0%-kal volt magasabb a 2005. I. félévinél.

A gabonafélék termelői átlagára 9.8%-kal nőtt a tavaly ilyenkor mért alacsony szinthez képest. A zöldségfélék ára 13.4%-kal, a gyümölcsféléké 9.2%-kal emelkedett. A zöldségfélék közül többek között a karfiol, uborka, paradicsom ára csökkent (4.4, 18.2 és 14.6%-kal) míg a vöröshagyma, sárgarépa és a petrezselyemgyökér ára növekedett (39.7, 74.3, és 158.8%-kal)....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés