Előfizetői tartalom

Várt feletti pénzromlás júliusban - nagy ugrás a maginflációban

Portfolio
A portfolio.hu elemzői konszenzusa értékével (2.9%) szemben 3.0%-ot tett ki júliusban a fogyasztói árak éves alapú emelkedése - tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal. Az infláció júliusi emelkedésében az üzemanyagok és az élelmiszerárak alakulása játszotta a fő szerepet. Júniusban 2.8%-os volt a pénzromlás éves üteme. A kamatemelési várakozások bizonyára érdemben erősödnek arra a hírre, hogy az éves alapú maginfláció 1.3%-ról 1.9%-ra ugrott. 2006. júliusban az egyhavi átlagos fogyasztóiár-emelkedés 0.2% volt. Idén, az első hét hónapban, átlagosan 2.6%-kal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában.

1 hónap alatt - 2006. júniushoz viszonyítva - az élelmiszerek árai 0.4%-kal csökkentek. Árcsökkenés következett be az idényáras élelmiszerek (12.2%) valamint a sertészsiradék (2.2%) esetében. Ezzel szemben növekedett a péksütemények (9.7%), a sertéshús (6.6%), a cukor (4.8%), a baromfihús (4.6%), a kenyér (3.9%) és a liszt (3.0%) ára. Az idényáras élelmiszerek nélkül...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés