Előfizetői tartalom

Nagyobb meglepetés is a levegőben volt az MNB kamatdöntésénél

Portfolio
A Monetáris Tanács legutóbbi, július 24-i kamatmeghatározó ülésén a jelen lévő mind a 12 tag az alapkamat 50 bp-tal, 6.75%-ra történő emelésére szavazott - derül ki a most megjelent rövidítet jegyzőkönyvből. A piac 25 bp-os szigorításra számított. Az, hogy a testület váratlanul egységes döntést hozott, Járai Zsigmond MNB-elnök már a kamatdöntési sajtótájékoztatón jelezte. Az viszont újdonság, hogy több tanácstag szerint a körülmények akár az alapkamat 75 bp-tal történő megemelését is indokolttá tették volna. Ez a 25 bp-os piaci konszenzushoz képest hatalmas meglepetés lett volna.

Egyetértések sorozata A jegyzőkönyv szerint a tagok egyetértettek abban, hogy az infláció emelkedő trendet mutat, és ebbe illeszkednek a legfrissebb adatok is. A kedvezőtlen folyamat tartósságát erősíti, hogy a maginfláció legtöbb összetevője a magasabb infláció irányába mutat. Megnövekedett a kockázata annak, hogy a költségvetési kiigazításhoz kapcsolódó egyszeri...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés