Előfizetői tartalom

A nyugdíjrendszer hézagai - az állami szférából is látható hiányosságok

Portfolio
Miközben a Portfolio.hu virtuális hasábjain megjelenő szakértői publikációk is jelzik, hogy a hazai nyugdíjrendszer számos válság tényezővel küzd, addig az Állami Számvevőszék egy közelmúltban publikált jelentése arra mutat rá, hogy még a korábban meghatározott szabályozói munka is lemaradásban van a tervekhez képest. A 2009-től és 2013-tól életbe léptetni tervezett változások jogszabályi környezete nem tisztázott több ponton, így jelenlegi formájában nyugdíjrendszerünk szabályozása már középtávon sem alkalmazható. A legnagyobb hiányosságok talán a korkedvezményes nyugdíjazás szabályozásában lelhetők fel, ahol a jelenleg érvényben lévő rendszer 2007. január 1-től már nem alkalmazható, az új előírások pedig még nem születtek meg.

Az ÁSZ által feltár szabályozási (állami) hiányosságok főbb pontjai összefoglalóan: - nem készült önálló járulék-kalkuláció az eltérő biztosítási kockázatot jelentő öregségi, rokkantsági, hozzátartozói nyugellátásokra vonatkozóan a kockázatelemzésen, hosszabb távú fedezeti számításokra alapozva - nem került sor az állam finanszírozó szerepének, normatív...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés