Előfizetői tartalom

Újabb érv, hogy miért maradhat változatlan kedden a Fed-kamat

Portfolio
Most pénteken teszi közzé az USA Munkaügyi Minisztériuma, hogy mennyi új munkahely jött létre a nem mezőgazdasági szektorokban júliusban. A piac ezen - a Fed kamatdöntését is lényegesen befolyásoló - adatra 140-150 ezres emelkedést vár a júniusi 121 ezer fős foglalkoztatottság emelkedést követően. Az ún. ADP Nemzeti Foglalkoztatási Beszámoló (röviden ADP-jelentés) néhány nappal megelőzi a minisztérium munkaügyi jelentését. A júliusra vonatkozó ADP-jelentés azt jelzi előre, hogy csupán 99 ezer fővel nőtt a nem mezőgazdasági szektorokban foglalkoztatottak száma. Megjegyzendő, hogy a júniusi ADP-jelentés jócskán felülbecsülte a minisztériumi - hivatalosnak tekintett - adatot (hosszabb távon azonban az ADP és a minisztériumi adatsor között 84%-os a korreláció).

A Calyon Bank amerikai elemzői egy másik statisztikai modell alapján szintén 100 ezer fős létszámbővülési adatot kaptak júliusra. Mindebből kiindulva a bank elemzői arra hívják fel ügyfeleik figyelmét, hogy a pénteki júliusi minisztériumi jelentéssel kapcsolatban fokozott a negatív és ráadásul jelentős (50 ezer fő körüli) meglepetés valószínűsége. A két adat (ADP-jelentés...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés