Előfizetői tartalom

Mégis újabb kamatemelés jön a Fed-től? 11 éve legerősebb inflációs nyomás (2.)

Portfolio
11 éve nem tapasztaltak ekkora fogyasztói inflációs nyomást az Egyesült Államokban. A most közzétett adatok szerint júniusban havi szinten 0.2%-kal (vártnak megfelelő mértékben), éves szinten 2.4%-kal emelkedett az ún. személyes kiadások magárindexe (core PCE). Utoljára 1995 áprilisában volt ugyanekkora árnyomás a fogyasztói javak felől. Idén májusban 2.3%-os volt az áremelkedés. A piac értelmezése szerint a core PCE-mutatónál a Fed által tolerált sáv 1.0-2.0% között van, így a mai adat további monetáris szigorítást irányozna elő.

A személyes kiadások (azaz az élelmiszerek és energiahordozók hatását is tartalmazó) teljes árindexe júniusban 0.2%-kal emelkedett havi és 3.5%-kal éves szinten, ami megfelelt a várakozásoknak. A személyes jövedelmek nominálisan 0.6%-kal, míg a kiadások 0.4%-kal emelkedtek az év hatodik hónapjában (havi alapon), ami szintén megfelelt az elemzői várakozásoknak. A bérek a májusi...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés