Előfizetői tartalom

Öregszünk... fájdalmasan öregszünk...

Portfolio
Az idő megállíthatatlanul halad. Ezen távolról sem új keletű tény azonban a szigorúan negatív demográfiai trenddel párosulva a jelenlegi nyugdíjellátási rendszerek mellett hosszú távon elkerülhetetlen változásokat generál a fejlett államok eladósodottságában. Az időskori és egészségügyi ellátás reformja nélkül a Standard & Poor’s egyik legfrissebb elemzése szerint a világ fejlett 32 tagállama közül 29 spekulatív besorolásba fog átkerülni 2050-re. Magyarország - mint a vizsgált mintában az egyik egyébként is leggyengébb fiskális bázissal rendelkező ország - 2020-ra kaphat spekulatív minősítést. Az S&P elemzői szerint a 2050-ig számított fedezetlen nyugdíjadósság hazánkban a 2. legnagyobb az elemzés tárgyát képező fejlett államok között, de a minket megelőző Japán legalább azzal indokolhatja a helyzetét, hogy náluk a legmagasabb a várható élettartam a világon. A jóléti intézményrendszerek reformja tehát (választási időszakok 14-15-16. havi nyugdíjígéreteit leszámítva) elkerülhetetlen. Némi lelki támaszt jelenthet a feltehetően távolról sem fájdalom mentes folyamatban, hogy gyakorlatilag az összes fejlett országban át kell esni ezen a területen egy jelentősebb kiigazításon. Az S&P szakértői szerint az általuk kidolgozott szimulációkban megjelenő extrém mértékű államadóságok nem fognak a valóságban is bekövetkezni, mivel a történelmi példák alapján a legtöbb kormányzat racionális lépésekkel reagál az eladósodottság szélsőséges növekedése esetén.

A probléma gyökere - öregszik az egész társadalom 2050-re a földön 9 milliárdan fogunk élni a jelenlegi becslések szerint (2005: 6.5 milliárd). Bolygónk átlagos életkora az évszázad közepére eléri a 38 évet, mely 10 évvel magasabb a 2005. évi szintnél. Az igazán drasztikus elmozdulás a leginkább az jelzi, hogy a 60 év feletti lakosság aránya a dolgozó korosztályhoz...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés