Előfizetői tartalom

Megszűnik az állami finanszírozás - a hallgatók versenyeztetik majd a felsőoktatási intézményeket

Portfolio
Megszűnne a felsőoktatási intézmények állami finanszírozása, a pénzt a hallgatók "vinnék", akik a tandíj befizetéséhez az államtól nyerhetnének támogatást - ezek a kormányzat távlati elképzelései a Népszabadság információi szerint. Ezek miatt lényegében a hallgatók döntenék majd el, hogy hol költik el az államtól kapott támogatást, vagy annak hiányában tandíjat fizetnek. Így nyilvánvalóan a jó munkaerő-piaci lehetőségeket kínáló minőségi képzéseket választják majd, a kevésbé versenyképes képzést kínáló intézmények pedig kénytelenek lesznek bezárni. Az államnak pedig ott lenne beleszólása a rendszerbe, hogy pl. a jogász- , vagy a mérnökképzésre jelentkezőnek ad támogatást.

A lap jelzése szerint bár még nincs döntés a finanszírozás változtatásáról, de az elképzelések szerint a kormány a ciklus végéig fokozatosan megszűntetné a felsőoktatási intézményfinanszírozást, helyette a hallgatók juthatnának állami támogatáshoz. A gyakorlatban ez azt jelentené, hogy minden képzés "fizetős" formában indulna, a hallgatók pedig a tandíj befizetéséhez...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés