Előfizetői tartalom

Goldman Sachs és Dresdner-reakciók a legújabb hiánycél-felfelé módosításra

Portfolio
Veres János pénzügyminiszter tegnapi brüsszeli tárgyalásait követően bejelentette, hogy a költségvetési transzparencia fokozása érdekében, az Eurostat módszertani elvárásaihoz igazodva költségvetésen belüli tételnek számítják az autópálya-építésekkel kapcsolatos kiadásokat (3 évre összesen mintegy 350 mrd Ft). Ennek értelmében az idei évi államháztartási deficit a GDP arányában 0.6%-ponttal, a jövő évi 0.9%-ponttal, a 2008-as pedig 0.1%-ponttal emelkedik. Ez értelmezésünk szerint az idei évi deficitszámot (magánnyugdíjpénztári korrekcióval) a GDP-arányos 8.0%-ról 8.6%-ra (nyugdíjkorrekció nélkül 9.5%-ról 10.1%-ra) emelheti, míg a jövő évi deficitcél 5% körülről 5.9%-ra, a 2008-as 3.0-3.5%-ról 3.1-3.6%-ra változhat.

Veres azt is bejelentette, hogy az elszámolási változás miatt az Állami Autópálya Kezelő Zrt. várhatóan nem fogja kibocsátani a már hosszú ideje húzódó autópálya-kötvényt, azaz a szükséges forrást az állam fogja bevonni. A pénzügyminiszter Joaqín Almunia EU gazdasági és monetáris ügyi biztossal folytatott megbeszélései után jelezte: Magyarországnak jelenleg nincs...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés