Előfizetői tartalom

Veres: még tovább módosul felfelé az idei államháztartási hiánycél! (2.)

Portfolio
Eddig még el nem számolt, autópályával kapcsolatos kiadásokat is az államháztartási körön belül kell elszámolni, így az idei évi deficitszám GDP-arányosan 0.6%-ponttal emelkedik - mondta el a Brüsszelben tartózkodó Veres János az MTI-nek. Az intézkedést a pénzügyminiszter javasolta az uniós módszertantól eltérő gyakorlat megszüntetésére. Értelmezésünk szerint ez azt jelentené, hogy az idei évi államháztartási hiány az eddigi - megszorítások utánra tervezett és nyugdíjkorrekció után számolt - 8.0%-ról 8.6%-ra (magánnyugdíjpénztári korrekció nélkül 9.5%-ról 10.1%-ra) emelkedne.

Veres jelezte, hogy a jövő évi deficitszám a fenti ok miatt GDP-arányosan 0.9%-ponttal, a 2008-as 0.1%-ponttal módosulhat felfelé. A kormány az Új egyensúly programban jövőre 5% körüli, 2008-ra 3-3.5% közötti deficitet jelzett előre, ezek tehát 5.9%-ra, illetve 3.1-3.6% közöttre változhatnak értelmezésünk szerint. Amint már beszámoltunk róla, az idei évi, június elején...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés