Előfizetői tartalom

Meglepetés az MNB-től: 50 bp-os kamatemelés

Portfolio
Az elemzői várakozások többségével ellentétben mai ülésén 50 bp-tal, 6.75%-ra emelte az irányadó rátát a Monetáris Tanács. A testület 3 héttel ezelőtti - nem kamatmeghatározó - ülésének közleményében a közép távú inflációs folyamatok kordában tartása érdekében sugallta a fokozatos monetáris szigorítást. Ez az elemzők többsége szerint 25 bp-os kamatemelést jelentett volna ma. Egyes szakértők jelezték, hogy az infláció elleni hatékony küzdelem egy 50 bp-os kamatemelést tenne szükségessé. "A Monetáris Tanács megítélése szerint a kormánnyal közösen kitűzött 3 százalékos inflációs cél elérése a jelenleginél szigorúbb monetáris kondíciókat igényel. A szigorúbb monetáris kondíciókat a Tanács több lépésben, az irányadó kamat emelésével kívánja megteremteni" - áll a mai döntésről szóló jegybanki közleményben.

A Monetáris Tanács közleménye szerint az elmúlt hónapokban az inflációs folyamatok tartós komponensét megragadó trendinfláció és a maginfláció valamennyi lényeges eleme egyaránt emelkedett. Ez az infláció növekedésének tartósságára utal. A Tanács megítélése szerint az infláció 2007-ben jelentősen megemelkedik, és változatlan monetáris kondíciók esetén a monetáris...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés