Előfizetői tartalom

Évek óta nem volt ilyen: optimistább a piac, mint a kormány a költségvetésről

Portfolio
Évek óta először az elemzők kisebb államháztartási hiányt várnak (idénre), mint a kormány az új, múlt hónapban jelentősen megemelt prognózisában - derül ki a Reuters szokásos havi elemzői felméréséből. Jövőre azonban - értelmezésünk szerint - már ismét visszaáll az elmúlt években megszokott "rend", azaz a piac a kormányhoz képest pesszimistábban látja a költségvetés helyzetét. Az elemzők magasabb inflációt, gyorsabb gazdasági növekedést jeleznek előre jövőre, mint a kormány, ami a tervezetthez képest több költségvetési bevételt jelenthet. Az elemzők úgy látják, hogy Magyarország a bejelentett költségvetési kiigazító lépések ellenére várhatóan csak 2013 körül vezetheti be az eurót, szemben a kormány által tervezett 2010-2011-es céllal. A Reuters konszenzusa - a portfolio.hu felméréséhez hasonlóan - jövő hétfőre 25 bp-os kamatemelést jósol.

Kapcsolódó cikkünk2006.07.20 08:22 Ismét főszerepben az MNB - milyen döntés várható hétfőn? Államháztartási hiány, euró-bevezetés. Az elemzők konszenzusa szerint a nyugdíjreform költségeivel együtt (magasabb hiányszám) a GDP 8.5 százaléka lehet idén az államháztartás hiánya, ami 1%-ponttal alacsonyabb mint a kormány által tervezett mérték. Jövőre (amikor a nyugdíjkorrekció...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés