Előfizetői tartalom

Egy nagy tétel a fizetési mérlegben

Portfolio
Jelentős mértékben érintik a fizetési mérleg statisztikát az ún. speciális célú vállalatokhoz (SCV) kapcsolódó tranzakciók. A jegybank számításai szerint az SCV-k nélkül a közvetlen tőkebefektetések állománya Magyarországon 60.9 mrd eurót tett ki (állományi adat), míg ezekkel együtt 103.5 mrd-ot. A külföldi tőkebefektetéseknél (kifelé irányuló áramlás) a különbség még nagyobb, az SCV-k nélkül 12.8 mrd euró, míg SCV-kel 60.1 mrd euró.

A VG-ben megjelent MNB elemzés kiemeli, hogy az SCV-k többsége általában csak adózási előnyök kihasználása miatt települnek egy adott országba. Az átfolyó pénzek miatt inkább csak közvetítő szerepet játszanak, nem tényleges célpontjai a közvetlen befektetéseknek. Összességében azonban ezen cégeknél a különböző pénzügyi instrumentumokon megjelenő nettó pénzáram...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés