Előfizetői tartalom

Órákon belül itt a történelmi kamatemelés - okok és lehetséges következmények

Portfolio
Holnap közép-európai idő szerint reggeli 5 és 8 óra között jelenti be kamatdöntését a japán jegybank, majd fél 9-től Toshihiko Fukui, a Bank of Japan (BoJ) elnök sajtótájékoztatón ismerteti a döntés hátterét. A Reuters legfrissebb felmérésében 22-ből 21 elemző számított az irányadó ráta nulla közeli szintről 0.25%-ra emelésére (mintegy 25 bp-os monetáris szigorítás). A lépés történelminek is nevezhető, hiszen utoljára mintegy hat éve volt kamatemelés a szigetországban. A holnapi döntéssel tehát várhatóan lezárul az ingyenpénz kifejezéssel jellemezhető korszak Japánban. Egy-két ilyen mértékű lépés szakértők szerint a reálgazdaságban marginális hatásokkal járhat, a pénz- és tőkepiacokon azonban akár komoly hullámokat is okozhat, Japántól igen messzi országok piacán is.

Hogy is állunk? - már elkezdődött. Japánban az irányadó kamatláb (overnight call rate) hosszú évek óta lényegében 0%-os (0.001 és 0.07% között volt 2005. januárja óta), és a jegybanki lombardhitel rátája 0.10%-os. Az említett elemzői felmérésben azok közül, akik holnap 25 bp-os kamatemelést várnak, 16 szakértő arra is számított, hogy a BoJ döntéshozói a lombardhitel...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés