Előfizetői tartalom

Hol van a pénz?!

Portfolio
Míg a reál-bérek az idei első negyedévben dinamikusan, 5.7%-kal nőttek, addig a lakossági fogyasztás csupán mintegy 2%-kal, emellett pedig kissé csökkent a háztartások nettó finanszírozási képessége az előző negyedévhez képest - hívta fel az ellentmondásos folyamatra a figyelmet Palócz Éva. A Kopint-Datorg kutatóintézet tudományos vezérigazgató-helyettese a cég ma közzétett idei második konjunktúra-jelentése kapcsán elmondta: a három adat összhangjának hiánya felveti azt a mostanában gyakran feltett kérdést, hogy "hol van a pénz?". A gyors bérkiáramlás és a 2% körül ingadozó fogyasztás mellett ugyanis nőnie kellett volna a háztartások megtakarításainak.

Palócz Éva megjegyezte, hogy a háztartások megtakarításai csökkenésénél elképzelhető bizonyos elszámolási tényezők hatása, de ez még nem magyarázná a bekövetkezett mértékű változást. Az adatok későbbi pontosításával ez a diszkrepancia még korrigálódhat - jegyezte meg a kutató (azaz egy negyedévi adatokból még nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni)....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés