Előfizetői tartalom

Véget ér az ingyenpénz korszaka - pénteken itt az első lépés?

Portfolio
Az előttünk álló hét egyértelműen a nyarat idézi, ha a makroagzdasági naptárt nézzük; magyar vonatkozásban csupán a holnapi júniusi fogyasztói inflációs adatra érdemes külön figyelmet szentelni. A régióban Csehországban, Szlovákiában, illetve Izlandon is lesz friss inflációs adat. A fejlett piaci jelentések közül ki kell emelni a szerdai amerikai májusi külkereskedelmi mérleg deficitet, az egyik Fed-elnök csütörtök esti beszédét, valamint a pénteki kiskereskedelmi, illetve import- és exportár-statisztikákat. Mindezeknél sokkal nagyobb közép távú globális piaci hatással lehet az, hogy hogyan dönt a japán jegybank péntek hajnalban.

Japánban az irányadó kamatszint mintegy 6 éve gyakorlatilag nulla százalék, azaz kvázi ingyen jutottak hitelhez a pénzügyi szereplők, sőt a jegybank 2001 márciusában bevezette az ún. mennyiségi lazítás politikáját. Ezen időszak alatt hatalmas összeget pumpált a jegybank a bankrendszerbe, hogy a többletlikviditás előbb-utóbb inflációt gerjesszen, a gazdasági növekedés...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés