Előfizetői tartalom

Lemond a lengyel miniszterelnök! - rendkívüli szituáció állt elő

Portfolio
A péntek késő esti értesüléseket szombaton sajtótájékoztatón erősítette meg Kazimierz Marcinkiewicz lengyel miniszterelnök: azaz ma benyújtja lemondását. Az utód a vezető kormánypárt (Jog és Igazságosság, PiS) elnöke, Jaroslaw Kaczynski lesz, aki a lengyel államfő, Lech Kaczynski ikertestvére. A hír azért is rendkívüli, mert így Lengyelország lesz az egyetlen a világon, melyet ikerpár fog irányítani. Ráadásul a Kaczynski-fivérek inkább eurószkepticizmusukról ismertek és gyanakodva nézik a szabad piaci erők működését (az állami beavatkozás hívei). A fejleményeket hazai és külső szakértők is aggódva figyelik.

Mindezek hatására a zloty még péntek késő este 1.5%-ot zuhant percek alatt az euróval szemben (a forintot is magával húzva), ma reggel pedig átmeneti gyengülést követően a 4.08-as szint körül ingadozik a zloty/euró kurzus. Sem Marcinkiewicz, sem Jaroslaw Kaczynski nem tárta fel a pozíciócsere hátterét, de jól értesültek tudni vélik, hogy a Jaroslaw Kaczynski-fivérek...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés