Előfizetői tartalom

Tervezettnél lényegesen kisebb deficit júniusban az államháztartásban

Portfolio
A Pénzügyminisztérium 337.3 milliárd forintos prognózisával szemben 303.9 milliárd forintos deficittel zárt júniusban az államháztartás (pénzforgalmi szemlélet, helyi önkormányzatok nélkül). Ezzel az idei első hat hónap összesített hiánya 1284.9 milliárd forint, ami a GDP 5.6 százaléka. A tárca prognózisa 1318.3 milliárd forintos, a GDP 5.7 százalékát kitevő deficittel kalkulált. A január-júniusi összesített deficit a teljes éves új hiányelőirányzat (1768.6 mrd Ft) 72.6%-át teszi ki.

Júniusban a központi költségvetés hiánya 298.7 milliárd forintot, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 13.8 milliárd forintot tettek ki. Többlettel zártak az elkülönített állami pénzalapok, a szufficit 8.6 milliárd forintot ért el. A vártnál lényegesen kedvezőbb júniusi egyenleg mögött két főbb tényező is látszik az előzetes adatok szerint (ld. alábbi táblázat):...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés