FONTOS Káosz a fél világon: megszólalt a Microsoft, elhárították a problémát
 
Előfizetői tartalom

A megítélésünk markáns javulására csak jövőre számíthatunk

Portfolio
A pénzügyi befektetők bizalma a költségvetési kiigazítást tartalmazó törvények júliusi elfogadása, a reformok világosabbá válása, a konvergencia-program EU-nak való augusztus végi benyújtása majd az ősztől kedvezőbbé váló államháztartási adatok alapján fokozatosan erősödni fog - áll a GKI Gazdaságkutató Rt.-nek az Erste Bank együttműködésével készült előrejelzésében. Magyarország megítélésének markáns javulására azonban csak jövőre, a több hónapon át látványosan csökkenő deficit tényének ismeretében lehet számítani - teszi hozzá a prognózis. Mindez a forint erősödésében is meg fog nyilvánulni. A gazdasági növekedés idén még nem lassul, az infláció azonban átmenetileg megugrik. Az egy hónappal ezelőtti prognózisokat a mostanival összevetve csupán néhány eltérés figyelhető meg: a folyó fizetési és a tőkemérleg együttes idei egyenlegére adott prognózis 6.5-ről 6.1 milliárd euróra mérséklődött. Igen látványos, hogy az éves átlagos forint/euró árfolyamra adott előrejelzés 253-ról 265-re módosult. Az éves átlagos inflációs becslés 2.8%-ról 3.3%-ra változott, ezzel párhuzamosan az év végi pénzromlási prognózis 3.9%-ról 5.0%-ra emelkedett.

Áprilisban az ipar termelése kissé lelassult, az építőiparé visszaesett, a kiskereskedelmi forgalom viszont gyorsult. A külkereskedelem fejlődése is lefékeződött, az export azonban ismét gyorsabban bővült az importnál. Az év egészében a tavalyinál kissé gyorsabb növekedés valószínű. A költségvetési kiigazítás hatása ősztől lesz érzékelhető, ez jövőre mintegy...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés