Előfizetői tartalom

Hamecz: ne szépítsük a dolgokat - más nyugdíjjavaslatok

Portfolio
Nincs olyan, hogy állami és magánnyugdíjrendszer, együtt kell kezelni az egészet - hangsúlyozta Hamecz István, a Magyar Nemzeti Bank igazgatója a mai, a Stabilitás Pénztárszövetség által szervezett nyugdíjkonferencián. Ma már rejtegetni kell a magyar nyugdíjrendszert nemzetközi összehasonlításban, mi inkább a negatív példák egyikeként szereplünk - fogalmazott Hamecz. Felrótta, hogy törvényi kötelezettség ellenére nem nézte meg a kormány rendszeresen (3 évente), hogy az egyes beavatkozások mellett milyen mértékben fenntartható a nyugdíjrendszer, illetve melyek a problémák.

Az igazgató a jegybank legutóbbi pénzügyi stabilitási jelentésében már vázolt kilátásokat ismételte meg az ún. implicit államadósság mutató használatával (100 évre kivetítve és megfelelő rátával diszkontálva mekkora GDP arányosan az állami pillér deficitje jelenleg). Nálunk - sajnos megfelelve a nemzetközi példáknak, ahol a GDP arányában 200-300% közöttiek...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés