Előfizetői tartalom

Elhitte az olajpiac - mire számítanak 7 év múlva a befektetők?

Portfolio
A jelenleg elérhető leghosszabb futamidőkre (6-7 év) 68-70 dolláros árfolyamon kötik a határidős olajkontraktusokat (WTI könnyűolaj) a New York-i árutőzsdén, ami szinte teljesen megegyezik az azonnali piacon tapasztalható árral. Az OECD napokban közzétett kétévente megjelenő világgazdasági kitekintőjéből két érdekes ábrára hívjuk fel a figyelmet.

Az első ábra azt mutatja, hogy a piaci szereplők 2004. második feléig abban hittek, hogy a spot piaci árfolyam majd vissza fog csökkeni, csak átmenetileg magasabbak az olajjegyzések. Majd ezt követően a hosszútávra vonatkozó határidős kötések egyre intenzívebben emelkedni kezdtek, amint látszott, hogy a spot árfolyam nem akar csökkenni. A futures-jegyzések trendje arra utal...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés