Előfizetői tartalom

Kit hogyan érinthet a várható ÁFA-emelés?

Portfolio
Elsősorban a sütő-, baromfi-, tejipari szereplőkre, illetve a kisebb vendéglátó egységekre jelenthet komoly veszélyt a várható ÁFA-emelés, ami csődök sokaságához, illetve a feketegazdaság térnyerését jelenti - derül ki a Népszabadság által végzett körkérdésből. A borús képet árnyalja, hogy a 2004. januári ÁFA-emelés előtt is (12-ről a jelenlegi 15%-ra emelkedett a középső kulcs, ami idén várhatóan 15%-ra emelkedik) hasonló hangok hallatszottak, a valóságban azonban csak kevés szereplőt lehetetlenített el a intézkedés. Az adókulcs emelése jogilag nem ütközik semmilyen akadályba, bevezetése augusztus-szeptembertől válhat realitássá.

Az emelés miatt drágulhatnak az élelmiszerek, a gáz- és vízellátás, a fogászati termékek, a gyógyászati segédeszközök, a személyszállítás és a temetkezés. Emiatt az infláció idén (becslések szerint 1%-ponttal), míg jövőre nagyobb mértékben emelkedhet, a hatás azonban átmeneti lehet. Az adóemelés a költségvetési bevételekre azonban tartós hatást gyakorolhat, havi...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés